Studeren met een functiebeperking
Als je een functiebeperking hebt, kun je aan de Universiteit Utrecht gebruikt maken van voorzieningen en begeleiding.
Wat is een functiebeperking?
De Universiteit Utrecht gebruikt de volgende definitie van functiebeperking: een functiebeperking is een chronische aandoening (vastgesteld door een deskundige) die een student kan belemmeren in deelname aan het onderwijs.
Voorbeelden functiebeperking
- Dyslexie
- AD(H)D
- Een chronische ziekte (o.a. ziekte van Crohn, diabetes, astma, reuma, ME/CVS, RSI/CANS)
- Visuele, auditieve en motorische beperkingen
- Een autismespectrumstoornis (ASS)
- Chronische psychische problematiek (o.a. chronische depressie)
Aanvragen onderwijs- en tentamenvoorzieningen
Je kunt via Osiris Zaak (te bereiken via Osiris Student) een verzoek voor onderwijs- en toetsvoorzieningen indienen (voorbeeld: extra tijd bij tentamens).
Als je start met een nieuwe opleiding kun je te maken krijgen met andere voorzieningen dan je gewend was. Voorzieningen worden vastgelegd in Osiris. Het is belangrijk om (ruim) voor de start van je opleiding contact te leggen met je studieadviseur, zodat voorzieningen tijdig geregeld kunnen worden. Heb je vragen omtrent voorzieningen, neem dan contact op met je studieadviseur.
Let op: Het kan zijn dat voorzieningen opnieuw aangevraagd moeten worden als je aan een masteropleiding begint.
Financiële voorzieningen
Er zijn verschillende financiële voorzieningen waarvoor je mogelijk in aanmerking komt bij studievertraging. Het is belangrijk dat je je op tijd meldt bij de studieadviseur, en dat je na afloop van ieder studiejaar waarin je studievertraging oploopt een verzoek FinOO indient.
Wil je bespreken of je in aanmerking komt voor een (financiële) voorziening bij DUO? Maak dan een afspraak met één van de studentendecanen.
Overig
Bij wie kan je terecht met vragen?
Je kunt altijd contact opnemen met de studentendecanen via functiebeperking@uu.nl. De studentendecanen helpen je dan verder. Zij gaan vertrouwelijk om met jouw gegevens. Zonder jouw toestemming delen zij geen informatie met derden: bijvoorbeeld de studieadviseur of examencommissie. Het kan wel zijn dat de studentendecanen je door moeten verwijzen met jouw vraag – dan laten zij je weten bij wie je terecht kunt.
Hulpmiddelen
Wet- en Regelgeving
In Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz), de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) en de Wet op de Studiefinanciering (WSF 2000) wordt gesproken over ‘handicap of chronische ziekte’. Waar in de wetgeving ‘handicap of chronische ziekte’ wordt gebruikt, gebruikt de UU de term functiebeperking.