Lancering diversiteitsnetwerk voor eerste generatie en arbeidersklasse studenten en academici

tot

Wij nodigen u van harte uit voor de publieke lancering van het Class-Conscious Academics Network met een lezing door Dr. Mick Matthys en een paneldiscussie met Dr. Kathrin Thiele, Nina Köll, en Myrte Spaargaren. Het evenement vindt plaats op 10 februari 2022, van 16:00-18:00u, op Teams.

Class-Conscious Academics Network

Het Class-Conscious Academics Network (CCAN) is een gemeenschap van en voor eerstegeneratie- en arbeidersstudenten en academici aan de Universiteit Utrecht, georganiseerd onder de paraplu van de Diversiteitsnetwerken van het Equality, Diversity and Inclusion Office. Mensen uit de 'arbeidersklasse' of 'lagere sociaaleconomische status', waaronder vaak 'eerstegeneratiestudenten' en studenten met een migratieachtergrond, zijn sterk ondervertegenwoordigd in de academische wereld. En zelfs wanneer zij de weg naar de universiteit vinden, kunnen zij op hun academische reis allerlei obstakels tegenkomen. Samen willen we onze identiteiten onderwijzen, versterken en vieren door middel van een reeks activiteiten, en van onze universiteit een meer gelijkwaardige, diverse en inclusieve omgeving maken.

Working-Class Salon: Classy Talks & Klassenloze Drankjes

Het lanceringsevenement zal de eerste editie zijn van de maandelijkse Working-Class Salon van CCAN: Classy Talks & Classless Drinks, een bewustmakings- en sociaal evenement. De salon biedt een platform om onderzoek en persoonlijke ervaringen over klassenkwesties in de academische wereld te bespreken, en een sociale ruimte om studenten en academici met dezelfde achtergrond te ontmoeten en een netwerk op te bouwen. De salon vindt elke tweede donderdag van de maand plaats, dus zet 10 februari, 10 maart, 14 april, 12 mei en 9 juni alvast in je agenda.In de toekomst zullen de salons op locatie in Utrecht plaatsvinden. Engels wordt als voertaal gebruikt, maar sommige sprekers kunnen voor Nederlands kiezen, en deelname in het Nederlands is altijd welkom. We streven ernaar beide talen beter te accommoderen wanneer we elkaar weer in levende lijve ontmoeten.

Programma 10 februari

De salon vindt online plaats op Teams. De online ruimte gaat open om 15:45, en de kanalen blijven daarna open voor discussie en het ontmoeten van anderen.

16:00 - 16:15
Dr. Jeroen Rijnders (docent Moraalfilosofie, UU, oprichter van het CCAN)
Welkom en introductie van het Class-Conscious Academics Network.

16:15 - 16:45
Dr. Mick Matthys (voormalig universitair hoofddocent en directeur Management- en Communicatiewetenschap, UU)
Een lezing over de geschiedenis en sleutelfactoren van eerstegeneratie-, arbeiders- en allochtone studenten in Nederland, gebaseerd op Rennen in de Buitenbocht: Sociale stijgers uit het (gast)arbeidersmilieu aan het woord over studie, loopbaan en identiteit (2021).

16:45 - 17:00

17:00 - 18:00
Dr. Kathrin Thiele (universitair hoofddocent Genderstudies en Kritische Theorie, Media- en Cultuurwetenschappen, UU)
Nina Köll (universitair docent Mediastudies, medeoprichter Commissie Diversiteit, University College Utrecht)
Myrte Spaargaren (student BA Liberal Arts & Sciences en BA Filosofie, UU, studentlid Faculteitsraad Geesteswetenschappen)

Een paneldiscussie met eerstegeneratie- en arbeidersstudenten en academici over hun eigen persoonlijke ervaring van 'thuiskomen in een nieuw thuis' samen met gevoelens van 'niet thuis horen'. Met een open vraaggesprek naar het einde toe. Gespreksleiding: Dr. Martin Blaakman (docent Politieke Filosofie, UU) en Jeroen Rijnders.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd