Filmreeks Science & Fiction: Dear Comrades!

tot

Het Louis Hartlooper Complex en het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht organiseren de filmreeks Science & Fiction: Wie doet er mee? Op vier avonden vertonen we vier films die je aan het denken zetten, met een inleiding door een wetenschapper. Na afloop kunnen bezoekers met de inleider in gesprek.

Dear Comrades!

(Andrei Konchalovsky, 2020, 121 min.)

Lyuda is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Ze is een trouw communist die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de ideologie van Stalin. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Lyuda voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken. Maar de demonstratie is onvermijdelijk en ook haar opstandige dochter kiest de kant van de arbeiders. De bijeenkomst wordt door de autoriteiten hard neergeslagen. 

Lyuda is getuige van het bloedbad en de paniek en komt tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter. 
Het verhaal van de aangrijpende Russische film Dear Comrades! van Andrei Konchalovsky is gesitueerd in de Sovjet-Unie in 1962, ten tijde van Chroesjtsjov, toen een arbeidersstaking bloedig werd neergeslagen. Een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt. 

De in prachtig zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs en werd verkozen als de Oscar-inzending voor Rusland.

Inleiding (Engelstalig): Ozan Alakavuklar, universitair hoofddocent verbonden aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Bestudeert sociale verandering van onderop en rechtvaardige (organisatie)alternatieven voor de heersende machtsverhoudingen die leiden tot economische ongelijkheid en sociale uitsluiting. Hij is onder andere een van de initiatiefnemers van het AndersUtrecht netwerk.

Kaartjes en meer 

Lees meer over deze film, de wetenschappers en de filmreeks op www.uu.nl/usbo/sciencefiction .

Kaartjes kun je reserveren en kopen bij filmtheater Louis Hartlooper Complex.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Louis Hartlooper Complex 
Aanmelden

Kaarrtjes kun je reserveren en kopen bij filmtheater Louis Hartlooper Complex