12 februari 2020 van 20:00 tot 21:30

Evenement 'Met studenten denken' | Filosofie en het studentenleven

Promotieplaatje boek en evenement Studenten denken

Het studentenleven is een fase van onafhankelijkheid, verandering en ontwikkeling. Nieuwe ervaringen gaan vaak gepaard met grote levensvragen. Tijdens dit evenment proberen we antwoord te zoeken op deze levensvragen naar aanleiding van een boek dat is geschreven door 3 studenten van het Humanities Honours Programma, 'Studentendenken'.

Tijdens dit filosofische evenement zoeken we antwoorden op de vragen als Hoe blijf ik trouw aan mezelf in deze nieuwe levensfase? Bezit ik genoeg motivatie en passie voor mijn studie? Hoe ga ik om met eenzaamheid en vriendschap? En hoe kan ik bevrediging vinden in de hectiek van het student-zijn? We dagen het publiek uit mee te denken over actuele thema's zoals keuzevrijheid, prestatiedruk en zingeving. Filosoof Bas Haring reflecteert op deze zaken én zijn eigen studententijd. Utrechtse Stadscabaretier Patrick Meijer verzorgt een komisch intermezzo.

Leidraad vormt het boek Studentendenken

De leidraad van de avond is het onlangs verschenen boek ‘ Studentendenken ’, een filosofische levensgids geschreven door drie Utrechtse studenten. In dit boek worden persoonlijke ervaringen uit het studentenleven gekoppeld aan filosofische inzichten. Enkele belangrijke onderwerpen zijn vrijheid, keuzestress, onzekerheden, verbintenis en zingeving. 

Sprekers

  • Bas Haring is volksfilosoof en hoogleraar 'Publiek begrip van de wetenschap' aan de Universiteit Leiden. Hij heeft vele boeken en columns geschreven. Zijn meest recente boek 'Waarom cola duurder is dan melk' verscheen in 2016.
  • Daniel van Wyngaarden studeert Liberal Arts and Sciences met een specialisatie in filosofie en toegepaste ethiek. Hij was eerder internationaal werkzaam voor de Nationale Jeugdraad (NJR).
  • Luuk Brouns is student Liberal Arts and Sciences met als specialisatie filosofie. Hij is geïnteresseerd in de analytische stijl en de relatie tussen filosofie en politiek.
  • Veronique Scharwächter studeert Philosophy, Politics and Economics (PPE) en Taal- en Cultuurstudies met als specialisatie filosofie. Het liefst bestudeert zij op existentialistische en fenomenologische wijze de metafysica en zingeving van het leven.

Praktische informatie

Begindatum en -tijd
12 februari 2020 20:00
Einddatum en -tijd
12 februari 2020 21:30
Entree
11,00